Zomertijd mag van mij afgeschaft worden

Bron

Hoe vrolijk ook de tekening ook weergegeven is, ik heb een hekel aan het 2 x per jaar verzetten van de klok. In de volksmond is het de zomer- en wintertijd. Op aarde geldt de wintertijd als normale tijd.


In onderstaande overzicht staan de landen waar de zomer- en wintertijd geldt:

Bron
██ Gebieden die zomertijd gebruiken
██ Gebieden die geen zomertijd meer gebruiken
██ Gebieden die nooit zomertijd hebben gebruikt

In de winter is de dag korter, omdat de zon dan minder zonuren heeft dan in de zomer.

In 1895 kwam de Nieuwzeelander George Vernon Hudson op het idee om de klok aan het dagritme van de mens aan te passen door in de zomer de klok 2 uur vooruit te zetten. 

Pas in 1916 werd voor het eerst de zomertijd in Duitsland ingevoerd. Na de 2e wereldoorlog werd de ingevoerde zomertijd weer massaal afgeschaft. 

Bron
Ten tijde van de oliecris in 1973 werd onder het mom van energiebesparing de zomertijd weer ingevoerd. Inmiddels is bewezen, dat er door de herinvoering van de zomertijd in 1973 nauwelijks energie bespaard wordt.

Veel mensen en dieren hebben last van het 2 x per jaar verzetten van de klok, omdat ons lichaam een biologische klok kent, die niet gewend is zich aan te passen aan de nieuwe tijd. 

Bron
Wetenschappelijk is aangetoond, dat een permanente zomertijd een slechte invloed heeft op de mens en dieren, omdat in de winter in de maanden december 2 uur en in januari 1 uur langer donker blijft.

Aan de andere kant heeft een permanente zomertijd in de winter het voordeel, dat je door het zonlicht, dat er is, voldoende vitamine D krijgt.

Geef mij gewoon de wintertijd, dan hoef ik mijn eigen biologische klok niet steeds 2 x per jaar aan te passen.

Reacties

Populaire berichten