De Aarde

De aarde

Op deze door de ESA bewerkte foto uit 2008 is te zien, hoe de aarde vanuit de ruimte feitelijk gecontroleerd wordt door satelietten.


Hoe afhankelijk we zijn van de techniek, is in juli 2011 weer gebleken, toen in het Drentse Hoogersmilde door een brand op 140 meter hoogte de zendmast, die 200 meter hoog is, naar beneden stortte. Op dezelfde dag brak er brand uit in een andere zendmast in het Utrechtse IJsselstein. In de dagen erna was via de ether er bijna geen radio- en tv-signaal meer te ontvangen. Door de tegenwoordige voortschrijdende techniek wordt je bijvoorbeeld op Internet gevolgd zonder dat je het zelf in de gaten hebt. "Big Brother is watching you" is dagelijks aanwezig.

Echter, er is ook een andere keerzijde van de techniek van nu. Vanuit de ruimte zijn er duizenden foto's gemaakt, waaruit blijkt, hoe mooi en fragiel de aarde is:Opgedroogde lava in Arizona:


Een onbekende plaats op aarde vanuit de ruimte:De opgedroogde rivierbeddingen in de woestijn van Somalië


Gelukkig kunnen bepaalde weersinvloeden met de techniek van nu ook van tevoren voorspeld worden, maar sommige ook weer niet, zoals bijvoorbeeld de aardbeving van 22 februari 2011 in Nieuw Zeeland. Door de aardbeving is het Zuidereiland van Nieuw Zeeland 30 cm en het Noordereiland van Nieuw Zeeland 1 cm richting Australië opgeschoven.

Reacties

Populaire berichten