Geld over de balk smijten en bureaucratie

Ik zat net het nieuws te kijken en bij een aantal onderwerpen rezen mijn haren figuurlijk overeind.

Overaankoop griepvaccin kost 144 miljoen euro, afschaffing van export van 'kinderbijslag' en kindgebonden budget en boete tegen wanbetalers zorgverzekering werkt niet.

Er wordt in Den Haag al jaren lang achter bureau plannen gemaakt, die later in de praktijk veel meer geld kosten, dan eigenlijk de bedoeling is. Ook worden adviezen vanuit het werkveld stelsel matig genegeerd.

Zo ook bij het aankopen van griepvaccins door de overheid. De pharmaceutische industrie adviseerde de minister van Volksgezondheid om twee vaccins per persoon in de doelgroep aan te schaffen, terwijl er op dat moment al wel geluiden uit het werkveld kwamen, dat niet bewezen was, dat een tweede griepprik niet echt noodzakelijk was Naar nu blijkt, zijn er twintig miljoen van de 34 miljoen aangekochte vaccins vernietigd. Kosten per vaccins zijn E 7,20. De belastingbetaler betaalde uiteindelijk 144 miljoen euro onnodig mee.

Sinds vele jaren hebben gezinnen recht op kinderbijslag en het kindgebonden budget. Zo geldt dit ook voor gezinnen, die hun kinderen buiten de EU hebben wonen. Nu wil de minister Kamp van Sociale Zaken van de regeling af, dat deze gezinnen recht hebben op kinderbijslag en kindgebonden budget, die hun kinderen buiten de EU hebben wonen. De afschaffing van de regeling zou volgens minister Kamp pas per 1 januari 2014 geregeld zijn en er voor de bestaande gevallen een overgangsregeling komt. Waarom wordt de regeling niet per direct afgeschaft? Waarom wordt de wet voor de kosten van een identiteitskaart wel met terugwerkende kracht aangepast (terwijl de Tweede en Eerste Kamer de wetswijziging nog wel moeten goedkeuren)? Omdat de kosten van het gratis verstrekken van een identiteitskaart de overheid ruim E 800.000 euro per dag kost.

Gisteren was er een debat over de stijging van de zorgpremie in 2012. De minister van Volksgezondheid zei in het debat, dat momenteel onderzocht werd of de boete van 30% op de zorgpremie voor wanbetalers (als mensen 6 maanden achtereen de ziektekostenpremie niet betalen.) effect had op de stijging van het aantal wanbetalers naar 300.000 in 2009. De toenmalige minister Klink had deze regeling in het leven geroepen met als doel het aantal wanbetalers met 50.000 per jaar te verminderen. Vandaag wist een nieuwszender beslag te leggen op dat onderzoek, dat al twee maanden oud bleek te zijn. De eerste reactie van de minister was, dat haar beleidsmedewerkers eerst een beleidsreactie wilden schrijven voordat het onderzoek openbaar gemaakt werd. Hoezo verdwijnen kritisch opgestelde onderzoeken in een Haagse bureaula?

Kortom drie staaltjes van bureaucratie, waaruit blijkt, dat er nog steeds heel vaak langs elkaar heen gewerkt wordt.

Reacties

Kati zei…
Moet je eens in de zorg komen werken, of eigenlijk moet een beleidsmedewerker eens in de zorg komen werken... Over bureaucratie en niet luisteren naar de werknemers die het dagelijks meemaken gesproken!

Populaire berichten