Vrijheid


"Freedom is the will to be responsible to ourselves." -Friedrich Nietzsche


In West Europa leven wij alweer 66 jaar in vrijheid, sinds dat de Tweede Wereldoorlog afgelopen is. Vrijheid is iets, wat voor een heleboel mensen niet weggelegd is. Gelukkig zijn er steeds meer landen op aarde, waar je in vrijheid leven kan, zonder dat je leven ervan afhangt.

In de Tunesische stad Sidi bond één man, Mohamed Bouazizi, de strijd aan tegen het verbod om fruit en groenten te verkopen om zelf de overleven. Toen hij geen toestemming van de politie kreeg, stak hij uiteindelijk als protest zichzelf in brand. Dit leidde uiteindelijk tot het aftreden van de Tunesische dictator Ben Ali.

Omdat deze zelfverbranding in de media de hele wereld overging, leidde het in andere Arabische landen tot massale protesten tegen de regering in hun land. In Egypte werd de president Mubarak tot aftreden gedwongen. In Libië leidde het zelfs tot de dood van het staatshoofd Khadaffi, die al 42 jaar aan de macht was.

Vrijheid is iets wat je moet blijven respecteren. Discussie over vrijheid voeren mag altijd, zolang je naar elkaar respect toont.

Reacties

Kati zei…
En ik maar denken dat t in Egypte begonnen was. Goed stuk, jammer dat t zo kort is.

Populaire berichten