Winter- en zomertijd

In het voorjaar moeten we één nacht een uur korter slapen en in het najaar mogen we één nacht een uur langer slapen.

Oorzaak is de winter- en zomertijd.

Voor mensen betekent het, dat ze last er van kunnen hebben als de klok een uur vooruit of achteruit gezet wordt, omdat de biologische klok bij de mens gemiddeld 24 uur duurt.

In werkelijkheid is het zo, dat de zon in de zomer al op is als de meeste mensen nog liggen te slapen. Daarom wordt de klok in de zomer een uur vooruit gezet, zodat het voor de mens lijkt, dat het daglicht zich aan de tijd van de mens aanpast.

Hoe weet je of de klok een uur vooruit of achteruit gezet moet worden:

In het voorjaar moet de klok een uur vooruit:In de winter moet de klok een uur achteruit:
Als planten (bijvoorbeeld gekweekt in kassen) afhankelijk zijn van de mens, dan past de mens de apparatuur voor het kweken van planten aan. Dieren hebben ook een biologische klok. Zo gaan bijvoorbeeld boeren al een aantal dagen voor de omschakeling van de tijd hun schema aanpassen, zodat de dieren gewend zijn aan bijvoorbeeld de zomer- of de wintertijd.

"De zomertijd heeft alleen zin in gebieden tussen de keerkringen en de poolcirkels, daar de lengte van de tropendag niet voldoende varieert en zomerdagen aan de beide polen geen nacht hebben." (bron Wikipedia).

Reacties

Roos zei…
Ik heb het nooit goed gesnapt maar heb best wel last van de omschakeling.
Gerda zei…
Ik heb het altijd onthouden inderdaad met VOORjaar VOORuit ...
Antoinette zei…
Wij hebben hier veel last van de omschakeling. Dus ik doe net als bioeren doen: al vast rustig aan wennen. Maar met melatoninepilletjes is het probleem al een stuk kleiner.
Christiaan zei…
@ Roos en Antoinette. Ik heb er zelf niet zoveel last van.

Populaire berichten