Zijn er voor- en nadelen bij de sociale media?


Zijn er voor- en nadelen bij de sociale media?

Er ligt namelijk een groot gevaar op de loer bij het gebruik van sociale media.
Zelf ben ik ook sinds 2011 gebruiker van sociale media, omdat andere gebruikers heel weinig of helmaal niet meer kwamen op een forum, waarop ik met enige regelmaat postte. 
Ikzelf schrijf met enige regelmaat over hetgeen ik zelf mee maak, hoor, lees of zie. Uit oogpunt van respect gebruik ik in mijn artikelen niet de echte namen van degene, waarover ik schrijf, tenzij het iemand is, die al een bekend persoon is.

Gevaar van sociale media

Sinds dat de internetrevolutie doorgebroken is met snelle internetverbindingen, is het gevaar voor het gebruik van sociale media ook toegenomen. Niet alleen gebruik van sociale media, maar ook het gevaar van het verzenden van e-mailberichten.
Mensen, zowel kinderen als volwassenen, beseffen soms helemaal niet wat de consequentie is van hetgeen ze aan de rest van de wereld willen laten weten, zoals bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje, waarvoor je via bijvoorbeeld Facebook uitgenodigd wordt. Je denkt, dat je je uitnodiging alleen maar aan je eigen vrienden of vriendinnen stuurt. Alleen als je zelf niet je profiel op vrienden zet, dan zet je je profiel wereldwijd open voor iedereen, die op Facebook zit en een openbaar profiel heeft. Dit is de afgelopen jaren al meerdere keren in Amerika, Engeland en Duitsland gebeurd. 
Grote bedrijven, zoals Apple en Google, kaapten in 2007 elkaar's medewerkers weg. Dat moest allemaal in de doofpot blijven, maar dit jaar werd het e-mailverkeer toch openbaar gemaakt door het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Het kostte de medewerker van Google in 2007 zijn baan.
Waar je ook voor uitkijken moet, is dat 'Grote Broer' je op internet overal volgen kan. Als je in 2003 stratenmaker arbeidsongeschikt door een bedrijfsongeval en daarna nog het aan je hart krijgt en je daarvoor een uitkering krijgt, dan is er niets aan de hand.
Maar als je als stratenmaker in dezelfde periode zelf via sociale media laat zien, dat je meedoet aan wielren- en hardloopwedstrijden en op foto's staat, dan moet je niet raar te kijken, dat de uitkerende verzekeringsmaatschappij terecht de uitkering van € 110.000,00 (wettelijke rente en de uitkering van         € 75.336,00 terugeist van de stratenmaker in kwestie.
Maar het kan veel erger, zoals in Nederland onlangs gebeurd is. Een 15-jarig meisje vertelt een roddel aan een vriendin, waarna er een 14 jarige jongen ingehuurd wordt door een 17 jarige jongen om het meisje neer te steken. Op Facebook en Twitter verschenen al snel de berichten, dat er € 100,00 betaald zou zijn voor deze daad. Degenen, die nu door het Openbaar Ministerie vervolgd worden voor deze laffe daad, komen er met een (jeugd)gevangenisstraf vanaf en lopen over een hele tijd weer vrij over straat. De ouders van overleden meisje hebben levenslange straf, omdat ze hun dochter nooit meer zullen zien.

Voordelen van sociale media

Veel (grote) (on) bekende bedrijven en (on)bekende burgers ontdekken ook de voordelen van sociale media.
Een bericht over de dood van de Libische leider Khaddafi was binnen één minuut, nadat de dood van Khaddaffi bevestigd door de Libische autoriteiten, al wereldnieuws door berichten op Twitter en Facebook. 
Een zelfde bericht in de Middeleeuwen zou er dagen over doen als het bericht door een koerier van Libië naar bijvoorbeeld Nederland gebracht moest worden. 
Grote televisieprogramma moeten in de gunst van de kijker gedwongen meegaan met het opstellen van een Facebook-pagina, Hyves-pagina, eigen website en Twitter-account, ander val je als programma buiten de boot.
Uiteindelijk bepaal je zelf als gebruiker van Internet in hoeverre je jezelf 'bloot' geeft op Internet door gebruik te maken van sociale media.

Reacties

Kati zei…
Ik zeg maar zo: niks aan de hand als je niks te verbergen hebt, en altijd open en eerlijk bent. Je gezonde verstand blijven gebruiken als je dingen op de sociale media zet en altijd uitkijken met privé zaken. Ik begrijp wat je bedoelt met wat je over die ouders zegt, het is ook wel de taak van de ouders geworden om hun kinderen te waarschuwen voor de gevaren van de sociale media. Ik heb mijn pubers ook gezegd dat ze uit moeten kijken met wat ze waar op zetten. In de hoop dat ze daar dan ook wat mee doen natuurlijk..
Aline zei…
Je hebt gelijk met je waarschuwingen.
Anderzijds zie je dat een roddel doorvertellen net zo link kan zijn, iemand anders zorgt danw el voor wereldijde bekendheid en soms zelfs ook afreking dus..
Uitkijken en alert blijven is altijd goed, lijkt me!
Mietzekatze zei…
Sociale media kunnen ongevraagd een enorm negatieve invloed uitoefenen op het leven van mensen die zelf géén lid zijn van Facebook, Hyves etc. Zie het artikel op XEAD: de nadelen van sociale media, te vinden onder de rubriek Sociale problemen en politiek.

Populaire berichten