Vrijheid

Gisteren was het 42 jaar geleden, dat ik geboren werd.

Het was ook de dag, dat het 67 jaar geleden is, dat de Duitsers in Wageningen officieel capituleerden.

Ik weet niet beter, dat ik in vrijheid mag leven. Elk jaar wordt het einde van de Tweede Oorlog herdacht, omdat degenen, die door onderdrukking en honger in Nederland en concentratiekampen stierven, nooit vergeten mogen worden. Ook mogen de soldaten, die ons land bevrijdden en daarbij het leven lieten, ook nooit vergeten worden. 


Dat zelfde geldt ook voor degenen, die in Nederlands-Indië tegen de Japanse bezetters vochten. Alleen daar duurde de oorlog tot 2 september 1945, toen Japan capituleerde nadat twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki gegooid werden.


Waarom mogen zij niet vergeten worden?


Ik heb respect voor allen, die er voor gezorgd hebben, dat ons land en Nederlands Indië bevrijd werden van de Duitse en Japanse bezetters. 


In Nederland zorgden de verzetsmensen er voor, dat o.a. Joden niet op transport gezet werden naar de Duitse concentratiekampen en dat deze op onderduikadressen verder konden leven. Ook werd er verzet tegen de Duitse bezetters door aanslagen te plegen op het Duitse Leger en overvallen te plegen op kantoren, die voedselbonnen uitgaven.


Aan ons is de taak weggelegd om aan onze kinderen en kleinkinderen uit te leggen, dat er nooit een Derde Wereldoorlog meer komen mag. Dit bereik je door elk jaar in de aanloop naar 4 en 5 mei aandacht te besteden aan het hoe en waarom van de Tweede Wereldoorlog. 


Zoals elk jaar laait de discussie weer op of Duitse soldaten, die in Nederland al dan niet anoniem begraven liggen, ook herdacht moeten worden. Ook dit jaar werd de discussie zo hevig, dat zelfs een rechter er aan te pas komen moest om een uitspraak te doen of in Vorden wel of niet langs 10 Duitse graven gelopen mocht om hen te herdenken. Het gemeentebestuur van Bronckhorst, waartoe Vorden behoort, mocht van de rechter dat niet doen. Andere belangstellenden mochten dat wel.

Reacties

Kati zei…
In mijn ogen een idiote discussie. Tijd om allen te herdenken. Ook zij moesten vechten, of ze wilden of niet. Niet iedereen was fout lijkt me. Als men zo blijft denken, komt t nooit goed met de wereld. An eye for an eye makes the whole world blind, zei Ghandi. En gelijk heeft ie!

Populaire berichten