Het Oranjegevoel


Je kunt bijna geen Nederlandse TV-zender of radio-zender aanzetten of er zit wel een onderwerp in over het Nederlands Elftal, dat aan het Europees Kampioenschap Voetbal in Polen en Oekraïne deelneemt in de periode van 8 juni 2012 t/m 1 juli 2012.

Het Nederlands Elftal is bij het EK voetbal ingedeeld in de poule met Duitsland, Denemarken en Portugal. Het werd op voorhand al de Poule-des-Doods genoemd, omdat volgens kenners in deze poule de zwaarste tegenstander zitten.

Op dit moment kent Nederland 16.739.247 inwoners, dus ook 16.739.246 bondcoaches, die de huidige bondcoach, Bert van Marwijk, kunnen vertellen hoe het Nederlands Elftal moet voetballen.

Alleen wat mij de laatste jaren opvalt, is dat het Nederlands Elftal nog steeds niet als team speelt, maar dat spelers heel vaak individueel blijven spelen. Ze willen zo mooi mogelijk laten zien hoe goed ze denken te kunnen spelen. Wat je ook heel vaak bij zulke elftallen ziet, is dat bij de aanval van de tegenpartij er snel gaten op het middenveld of in de achterhoede ontstaan, waardoor er snel kansen door de tegenpartij en doelpunten door de tegenpartij gemaakt worden.

Dat was ook tegen Denemarken het geval. In de 24e minuut van de eerste helft scoorde Michael Krohn-Daehli namens Denemarken. Daarvoor en ook daarna had Nederland vele kansen, maar deze werden vaak om zeep geholpen, omdat de speler in kwestie het schot op doel zo mooi wilde maken. Alleen het doel werd keer op keer gemist.

Het Nederlands Elftal, dat in 1988 aan het EK Voetbal in Duitsland begon, begon ook met een nederlaag, maar herstelde dat in de tweede en derde wedstrijd tegen Engeland en Ierland. Dat elftal speelde wél als collectief.

Het moment, dat Marco van Basten in 1988
het winnende doelpunt
in de halve finale
tegen Duitsland maakt.
Samenvatting van de EK-finale 1988: Nederland - Rusland

Sinds 1988 heeft het Nederlands Elftal geen kampioenschap gewonnen:

1990 WK: uitgeschakeld in de achtste finale
1992 EK: uitgeschakeld in de halve finale
1994 WK: uitgeschakeld in de kwart finale
1996 EK: uitgeschakeld in de kwart finale
1998 WK: uitgeschakeld in de halve finale
2000 EK: uitgeschakeld in de halve finale
2002 WK: geen deelname aan het WK
2004 EK: uitgeschakeld in de halve finale
2006 WK: uitgeschakeld in de achtste finale
2008 EK: uitgeschakeld in de kwart finale
2010 WK: uitgeschakeld in de finale

Op 17 juni 2012 weten we meer of het Nederlands Elftal de groepsfase van het EK 2012 overleefd heeft.

Reacties

Kati zei…
Aldus bondscoach Christiaan. ;)

Populaire berichten