Lip lezen bij EK voetbal 2012

Onderweg naar huis las ik op Twitter het volgende bericht:Ha, dove Duitse  lipleest tijdens wedstrijden Joachim Löw en zet alles op de Twitters. 


Het trok mijn aandacht. In Duitsland is het al een grote internet-hit, omdat het Duitse weekblad "Der Spiegel" een artikel aan het onderwerp liplezen besteedde. De Duitse Julia Probst is vanaf haar geboorte doof en heeft vanaf 2009 een liplees-service bij voetbalwedstrijden. Zij kan op de televisie zien, wat de voetbalspelers tegen elkaar zeggen of wat de trainer tegen de spelers op het veld zegt. Julia Probst zet dan hetgeen er gezegd wordt dan op haar website of Twitter. Hoe Julia Probst 


Bij het voetballen houden vaak de spelers, die de vrije trap moeten nemen hun hand voor hun mond. Daarmee voorkomen ze dat mensen, zoals Julia Probst, kunnen liplezen en dan weten wat er gezegd wordt.


Bij het Europees Kampioenschap Voetbal 2012 hield de Nederlandse speler Mark van Bommel na afloop van de wedstrijd de hand voor zijn mond, toen hij wat tegen zijn coach, Bert van Marwijk, zei.

                                                                                                                  © Telegraaf
Op Wikipedia wordt liplezen als volgt omschreven:

Spraakafzien (vroeger vaak liplezen genoemd) is het aflezen van klanken van iemands mond gecombineerd met informatie uit non-verbale informatie zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal.

Met liplezen kun je niet altijd alles verstaan wat een ander zegt. Doven en slechthorenden kunnen bij een logopedist leren liplezen. Omdat bij liplezen niet alle klanken afzonderlijk zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de letter k en g, kan er maar van 25 tot 30% wat er gezegd wordt, ook af gelezen worden.


Voor meer informatie over liplezen kun je op Google kijken met het trefwoord: liplezen of de NVVS.
  

Reacties

Populaire berichten