Verkiezingen

Vandaag mag het Nederlandse volk 150 nieuwe leden van de Tweede Kamer kiezen.

Er doen 21 politieke partijen met 942 kandidaten mee.Iedereen, die 18 jaar en ouder is en geen uitsluiting van het kiesrecht heeft, mag stemmen.

In principe zit de Tweede Kamer een periode van 4 jaar, tenzij de regering valt en haar ontslag aan de Koningin aanbiedt.

Sinds 6 mei 2002 is het politieke landschap veranderd door de moord op Pim Fortuyn. 

De politieke partij van Pim Fortuyn (LPF) werd bij de Tweede Kamerverkiezingen uit het niets met 26 zetels de tweede partij. Alleen door geruzie tussen twee ministers van de LPF viel het kabinet 4 maanden later al weer.


Sinds 2002 zijn er 5 Tweede Kamerverkiezingen geweest. In de periode voorafgaande aan de verkiezingen gaan politieke partijen zelf actief campagne voeren en worden er verkiezingsdebatten op radio en televisie gehouden.

Vaak worden lijsttrekkers van de politieke partijen uitgedaagd al voor de verkiezingen om voorkeur uit te spreken met welke andere politieke partij(en) ze willen gaan regeren.

De beste uitspraak, die ik voor de verkiezingen van 2012 gehoord heb, is die van de lijsttrekker van de P.v.d.A., Diederik Samsom: Nederland is een coalitieland.Niet stemmen is een verloren stem, dus als je het recht hebt om te stemmen, ga altijd stemmen.
Reacties

Populaire berichten