Zuinig aan doen


Gisterenavond was op National Geographic een interessante TV-documentaire over André Kuipers over zijn 193 dagen durende ruimtevaartmissie in het International Ruimte Station.

Één uitspraak van André Kuipers sprong er uit: De aarde wordt als planeet niet groter. Het aantal mensen op aarde blijft wel groeien. Ze maken gebruik van alles wat de aarde biedt, zelfs de reserves zullen worden aangesproken. We moeten nu echt zuinig gaan doen met hetgeen de aarde biedt.

Dat ben ik met hem eens. Als we nu niet de rem zetten op het gebruik van delfstoffen, bestaat de mensheid over x-jaar niet meer, omdat alle delfstoffen (inclusief de delfstoffen, die door de mens nog niet gevonden zijn) op de aarde dan gewoon op zijn en sterven de mensen en dieren en wordt de aarde een onbewoonde planeet, net zoals de alle andere planeten in ons zonnestelsel.

In Trouw van vandaag stelt Aad Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Wageningen Universiteit:

"Nederland moet zijn intensieve landbouw absoluut niet in de ban doen. Integendeel, de landbouw moet juist nog intensiever dan nu al het geval is. Het is het productiefste en duurzaamste systeem dat er is. Daarmee kan de groeiende wereldbevolking  worden gevoed en het milieu worden gespaard.
We moeten straks negen miljard mensen voeden die ook nog eens steeds meer vlees en zuivel willen eten. Dat betekent een verdubbeling van de huidige productie, en dat met de noodzaak om minder grondstoffen en chemische middelen te gebruiken. Dat is een enorme opgave. Alleen de intensieve landbouw kan dat aan. Het geeft per hectare de hoogste opbrengst. Bovendien blijkt steeds meer dat de intensieve methode de minste milieuschade per kilogram product oplevert."

Het is daarom belangrijk dat wij als bewoners elkaar ervan overtuigen om zuinig te doen met alle niet ontgonnen delfstoffen die nog in de aarde zitten.Shell wil nu met proefboringen in het Noordpoolgebied om te kijken of het rendabel is om olie uit de aarde te halen. Dat moet voorkomen worden, omdat er voldoende alternatieve energiebronnen zijn om de mens te voorzien van energie.

Daarom is het van belang om in de ruimte te kijken of het mogelijk is om te wonen of te leven op andere planeten. Die planeten moeten onderzocht worden om te kijken of er op die planeten geleefd kan worden.

Ook is het van belang te kijken hoe de mens met zijn eigen eetpatroon en leefpatroon omgaat. Dat vertelde mijn schoonzus gisteren. De volwassen mens heeft bijvoorbeeld helemaal geen zuivelproducten nodig, zoals melk. Melk is alleen maar voor baby's nodig om te laten groeien.Kijk maar naar de dieren. Dieren die geboren worden, gebruiken alleen vlak na de geboorte melk om te groeien. Zodra ze uitgegroeid zijn, gaan ze zelf op zoek naar voor voedsel wat voor hen geschikt is.

Als we allemaal zelf bewuster met onze aarde omgaan, dan blijven de mens en dieren langer leven.

Reacties

Populaire berichten