We zorgen het best voor de toekomst door nu voor het heden te zorgen.

Dit is een uitspraak die vandaag terug te lezen is op de Mindfullnesskalender van het tijdschrift Flow.


  

Er is momenteel in de media en in Den Haag een discussie gaande over de stijging van de kosten in de gezondheidszorg. Het gaat onder andere om bezuinigingen op de kosten voor het zorgen voor de ouderen in onze samenleving, die nog thuis wonen.

Diverse politici, waaronder burgemeester Annemarie Jorritsma, vinden dat kinderen verplicht mantelzorger moeten gaan worden voor hun ouders. "Je kunt 1 x per week best wel de ramen voor je ouders lappen of de vloer een keer dweilen", heeft Annemarie Jorritsma gezegd in een interview. Terecht maakt een lezer van de betreffende krant een opmerking: "Wat als je zelf in Rotterdam woont, 85 jaar oud en nog niet in een verzorgingshuis woont en je ene zoon woont in Groningen en de andere zoon woont in Australië? Verwacht je van de zoon, die in Australië woont, dat hij even op en neer naar Nederland vliegt om de vloer 1 x per week te dweilen?"


Men denkt in Den Haag niet na over wat de consequenties zijn als je het mes in de kosten van de thuiszorg en wat er allemaal bij komt kijken als je mantelzorger bent en in de toekomst verplicht mantelzorger zou moeten gaan worden.

Mensen, die nu nog bijvoorbeeld 3 uur per week thuiszorg hebben, hebben straks nog maar recht op 1 1/2 uur thuiszorg. Dus moeten de taken, die je normaal in 3 uur uitvoert, nu in anderhalf uur gedaan worden. Dat gaat geen enkele thuiszorgmedewerker redden. 


Er kan volgens mij veel meer gekeken worden naar de kosten in de thuiszorg, die niet rechtstreeks voortvloeien uit werkzaamheden in de thuiszorg zelf, zoals onnodige vergaderingen met managers en leidinggevenden. Er kunnen in een thuiszorgorganisatie best wel een aantal managementlagen er tussen uitgehaald worden. Waarom moet een thuiszorgmedewerker boven hem of haar minimaal 4 leidinggevenden hebben, die elkaar ook weer leiding geven? Dat is nergens voor nodig. 

Waarom moeten de goede en hardwerkende thuiszorgmedewerkers ontslagen worden en daarvoor komen in de plaats mensen van 18 jaar, die goedkoper in loonkosten zijn en ook nog onvoldoende levenservaring hebben om te beseffen, dat de ouderen bijvoorbeeld ook behoefte hebben aan een praatje.


Men komt er in Den Haag vanzelf wel achter, wat voor desastreuze gevolgen deze bezuinigingsmaat-regelingen hebben voor onder andere de thuiszorg en gaat in de toekomst weer een heleboel maatregels weer terugdraaien.
 

Reacties

Populaire berichten