I have a dreamVandaag is het 50 jaar geleden, dat Martin Luther King zijn beroemde speech I have a dream tijdens de grootste demonstratie voor vrijheid hield.

Sinds de afschaffing van de slavernij in 1838 werden de negers in Amerika op grote schaal gediscrimineerd.

Op een vreedzame wijze wilde Martin Luther King deze discriminatie aan de kaak te stellen door te demonstreren en wil er voor zorgen, dat de burgerrechten voor blanken en zwarte mensen in Amerika gelijk werden gesteld. Zijn speech "I have a dream" werd beloond met de Nobelprijs voor de Vrede in 1964 en werd in 1965 door de Amerikaanse regering in daden omgezet door 2 jaar later "Voting Right Bills" (gelijke burgerrechten voor blank en zwart) aan te nemen.

Martin Luther King werd op 4 april 1967 op het balkon van het toenmalige Lorrain Motel doodgeschoten. 

Voorbode van het veranderen van de burgerrechten in Amerika was op 1 december 1955, toen Rosa Parks in de plaats Montgomery haar zitplaats in een bus weigerde af te staan aan een blanke reiziger.

Rosa Parks
Volgens de verordening in de Amerikaanse staat Alabama had Rosa Parks achterin de bus moeten plaatsnemen. De blanke reiziger werd door de blanke politie en de chauffeur in het gelijk gesteld.

De bus, waarin Rosa Parks weigerde haar zitplaats aan een blanke reiziger af te staan

Rosa Parks werd de bus uitgezet. Ze werd door de politie gearresteerd en kreeg een boete van $ 14,00. Martin Luther King hoorde dit en zette succesvol een boycotactie op om niet met de plaatselijke bus te reizen. De busmaatschappij ging door deze actie bijna failliet en moest gedwongen de scheiding tussen blank en zwart in de bus opgeven. Rosa Parks weigerde haar boete van $ 14,00 te betalen en liet de rechter beslissen of de boete terecht was. Uiteindelijk besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat Rosa Parks in het gelijk moest worden gesteld en de scheiding in de bus tussen blank en zwart onwettig was.

Rosa Parks overleed in haar slaap op 92e jarige leeftijd op 24 oktober 2005. Door haar inzet voor de burgerrechten werd aan haar een eerbetoon gegeven door als eerste vrouw in de Amerikaanse geschiedenis opgebaard te liggen in het Capitool (de zetel van Amerikaanse volksvertegenwoordiging), waar alleen de overleden Amerikaanse presidenten en oorlogshelden tot dan toe opgebaard werden.


De beroemdste zin van Martin Luther King "I have a dream" was voor mij vandaag de reden om dit blog te schrijven.

Reacties

Populaire berichten