Cultuur erfgoedvernietiging in Nederland gaat gewoon door

"Kasteel moet wijken voor asfalt"

Zo luidde de titel van het artikel op de website van de NOS.

In weekend, dat voor de 27e keer de Open Monumentendag (met het thema Macht en Pracht) in Nederland georganiseerd wordt, luidt Erfgoedvereniging Heemschut terecht de noodklok voor Kasteel Huis Rijswijk in het Gelderse Groessen.

Bron NOS: Kasteel Huis Rijswijk | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed


Dit jaar heeft de regering besloten om de snelweg A15 vanaf Elst, het huidige eindpunt van de snelweg, definitief door te trekken naar Zevenaar, waar de snelweg dan aangesloten wordt op de A 12, een andere snelweg. Voor het doortrekken van de A15 moet Rijkswaterstaat, die eigenaar van de snelweg is, alle grond kopen, die voor de aanleg nodig is.Op het traject van de aan te leggen snelweg staat Kasteel Huis Rijswijk, dat eind 14e eeuw gebouwd is en op de lijst van Rijksmonumenten staat en met met sloop bedreigd wordt, omdat een snelweg aangelegd moet gaan worden.


Bron Wikipedia: Kasteel Huis Rijswijk (1742)
Rijkswaterstaat onderhandelt momenteel met de eigenaar over de aankoop van het kasteel, maar houdt dit volgens Erfvereniging Heemschut buiten de publiciteit.

Welke ambtenaar heeft bedacht, dat het kasteel wijken moet voor asfalt? Denken ze in Den Haag echt niet na? Stel, daar in dat kasteel Koning Willem Alexander en zijn gezin woonde, gaat Rijkswaterstaat dan ook onderhandelen met de Koning? Het moet ook niet gekker worden in dit land, waar het aanleggen van een snelweg voorrang krijgt boven het behoud van 6 eeuwen geschiedenis.

Bron www.viaA15.nl : voorgestelde aanleg
Gaat het landsbelang boven het behoud van cultureel erfgoed? Volgens de bestuurders in Den Haag wel.

Jammer, dat koppen van bestuurders in de Gelderse kleigrond gestoken worden en er niet geluisterd wordt naar de gewone burger.

Ikzelf heb jarenlang te maken gehad met een koppige Rijkswaterstaat-ambtenarenapparaat, toen ik in nog in mijn vorige woonplaats woonde en Rijkswaterstaat met de verbreding van de A2 begon. In allereerste plan wilde men een geluidswal van 26 meter hoog aanleggen in plaats van een geluidsscherm. Uiteindelijk was het de toenmalige Minister van Verkeer en Waterstaat, Tineke Netelenbos, die Rijkswaterstaat dwong te gaan praten met o.a. de gemeente (waarin ik woonde) over de aanleg van een geluidsscherm. Gevolg was dat het natuurgebied en het bijbehorende park volledig behouden werden, omdat de aanleg van het geluidsscherm vanaf de snelweg gebeurde.

We zijn 15 jaar verder en heeft Rijkswaterstaat geleerd van het verbreden van de A2 op het gebied van communicatie met belanghebbenden? 

Nee is antwoord, omdat Rijkswaterstaat het gezegde "Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen" niet kent en een ambtenaar in het voorjaar van 2008 in Den Haag achter een bureau beslist, dat een kasteel voor asfalt wijken moet voor asfalt, dat er over 6 jaar ligt op grond, waar ooit een kasteel gestaan heeft.

Reacties

Populaire berichten