Ich bin ein Berliner

Deze legidarische woorden sprak president John F. Kennedy tijdens zijn bezoek aan Berlijn.


Vandaag is het precies 50 jaar geleden, dat om 12.30 plaatselijke tijd in Dallas deze Amerikaanse president door twee kogels geraakt werd. Een half uur later werd John F. Kennedy officieel dood verklaard.


Tot op de dag van vandaag is het nooit opgehelderd wie degene is, die John F. Kennedy vermoordde.

Al op de MAVO trok het vak geschiedenis mijn interesse, waaronder tijdens lessen ook de moord op Kennedy behandeld werd. Toen de film JFK in 1992 de bioscoop vertoond werd, ben ik naar deze film geweest. Door deze film ben ik er van overtuigd, dat er meerdere schutters geweest moeten zijn, die vanuit verschillende posities kogels afvuurden op John F. Kennedy. Alleen voor de buitenwereld blijft Lee Harvey Oswald de enige schutter, die in een tijdsbestek van 90 seconden 3 kogels afvuurde op de presidentiële auto.

John F. Kennedy stond bekend om zijn manier van politici overtuigen en onder zijn presidentschap werd een begin gemaakt met de afschaffing van de rassenscheiding in Amerika. Bovendien werd hij in 1961 bekend om zijn uitspraak, dat binnen 10 jaar er mensen op de maan te zetten en dat deze weer veilig terug zouden keren op aarde. Mede door de ruimtewedloop met Rusland en het plaatsen van Amerikaanse raketten in Italië namen de internationale spanningen toe in de Koude Oorlog en zo ontstond de Cubacrisis. Rusland had op Cuba kernraketten gestationeerd, die Amerika konden bereiken. Door een diplomatieke inspanning tussen de toenmalige Russische president Chroetsjov en John F. Kennedy werd voorkomen, dat er een Derde Wereldoorlog ontstond.

We zullen bij John F. Kennedy nooit te weten komen, omdat in 2017 de Amerikaanse FBI documenten over de moord op Kennedy vrij geven kan maar niet zal gaat doen, omdat dan de staatsveiligheid van Amerika in het gedrang zou kunnen komen.

Reacties

Populaire berichten