De tijd vliegt

Vandaag begint alweer de laatste maand van 2013.

In deze tijd wordt door heel veel mensen teruggekeken op het afgelopen jaar met wat er allemaal in hun leven gebeurd is. Het zijn voor hen belangrijke en vaak ook emotionele mooie of droevige momenten.Geniet van de mooie momenten van het afgelopen jaar en probeer de droevige momenten een plek te geven. Praat er fysiek en online met anderen over en lucht je hart. Dan zul je merken, dat je er lichamelijk en vaak ook geestelijk beter van zal worden.

Dat geldt ook voor mijzelf.

Het was voor mij een bewogen jaar met pieken en dalen. Terugkijken doe ik niet, omdat ik elke dag vooruit kijk om te genieten van de dag, die komen gaat. Ook doe ik mijn best om onder andere mijn ongeduldigheid, het boos zijn of het verontwaardig zijn beter onder controle te krijgen. Daarvoor lees ik veel op internet om bruikbare tips of informatie te vinden.

Vanmorgen kwam ik op Internet de volgende tekst tegen:

Op een dag liep Boeddha door een dorp. Een zeer boos en onbeschofte jonge man kwam hem tegemoet en begon hem te beledigen.
"Je hebt niet het recht anderen te onderwijzen. Je bent zo dom als iedereen. Je bent niets anders dan nep.", schreeuwde hij.
Boeddha werd niet verstoord door deze beledigingen.
In plaats daarvan vroeg hij de jonge man : "Als je een cadeau voor iemand koopt en die persoon neemt dat cadeau niet aan. Aan wie behoort het cadeau?"
De man was verbaasd dat zo'n vreemde vraag die gesteld werd en beantwoordde de vraag met : "Het zou van mij zijn, omdat ik het cadeau gekocht heb."
De Boeddha glimlachte en zei: "Dat is juist. En dat is precies hetzelfde met je boosheid. Als je boos op me wordt en ik niet daardoor beledigd ben, dan is het de boosheid die op jezelf terugvalt. Je bent dan de enige die er ongelukkig door wordt. Ik word er niet ongelukkig door. Alles wat je hebt gedaan is jezelf pijn doen. Als je met jezelf pijn doen wilt stoppen, dien je je eigen boosheid te stoppen en ontvang in plaats daarvan liefde. Wanneer je anderen haat, maak je jezelf ongelukkig. Maar als je houdt van anderen, dan is iedereen blij ."
De jonge man luisterde aandachtig naar deze wijze woorden van de Boeddha en antwoordde: "Je hebt gelijk. Laat mij het ​​pad
van de liefde volgen. Ik wil je volger worden."
De Boeddha antwoordde vriendelijk: "Natuurlijk. Ik leer iedereen die echt leren wilt. Kom met mij mee."


Wat ik uit deze wijze woorden haal, is dat ik nog steeds te vaak ongeduldig ben op kleine dingen als iets niet loopt, zoals het eigenlijk zou moeten lopen. Stukje bij beetje gaat dat wel beter, maar ik ben er nog lang niet.

Ik neem elke keer weer dingen voor om anders en beter te doen, maar om wat voor reden lukt het dan even niet. Over het waarom niet lukken ga ik opschrijven, wat ik wel ga doen om die ongeduldigheid om te zetten in geduldig zijn. Als mij dat lukt, gaat mij het ook lukken om beter om te gaan met dingen, die op een andere manier gaan, dan dat ik tot nu toe gewend ben. 

Reacties

Populaire berichten