Geld geven aan goede doelen: ja of nee?

In een Twitterbericht las ik vandaag, dat Eric Corton op kosten van de Nederlandse belastingbetaler een heerlijke vakantie had en dat de Twitteraar in kwestie niet in zijn knipsels trapt.


Daar ben ik het niet mee eens. Ik zal je uitleggen waarom.

Als goede-doelen-organisatie probeer je zoveel mogelijk media-aandacht te krijgen voor jouw specifieke goede doel, zodat je voor je project zoveel mogelijk geld binnen haalt. Iedereen bepaalt zelf of hij of zij wel of geen geld wil geven aan een goed doel. In dit specifieke geval ging het om de actie van Serious Request, dat dit jaar in het teken stond van onnodige kindersterfte door diarree. 800.000 kinderen per jaar sterven onnodig aan de gevolgen van diarree. Dat zijn 2200 kinderen per dag en 70 schoolklassen vol.

Eric Corton is eerder dit jaar voor Serious Request naar Burundi geweest om daar met eigen ogen te zien, dat in dorpen onder andere kinderen als gevolg van diarree kunnen doodgaan, als er geen goede watervoorzieningen aanwezig zijn. Hij legde in indrukwekkende radio- en tv-rapportages uit, hoe mensen op heuvels poepten en hun plas deden en dat deze vervolgens door de regen in de rivier terecht kwamen en dat mensen vervolgens zich zelf in dezelfde rivier wasten of zelfs water uit de rivier dronken. Gevolg was dat onder andere kinderen ziek werden en door diarree stierven.Door geld in te zamelen kan het Rode Kruis samen met de bevolking projecten opstarten, waarbij voorkomen wordt, dat de rivieren in onder andere Burundi en andere Afrikaanse landen nog verder vervuild raken door de "poepheuvels". Hiervoor worden ter plekke betonnen afdekplaten met een opening gemaakt, waarbij de uitwerpselen van de mens in de grond verdwijnen en niet meer van de heuvels bij regen in de rivier terecht komen. Bovendien kunnen er waterpompen neergezet worden, waardoor er schoon drinkwater (na filtering) uit de grond komt. Kinderen kunnen verder zelf voorkomen, dat ze ziek worden, door elke dag hun handen met zeep te wassen. Voor slechts 1 euro kun je een kind een maand lang voorzien van zeep. Voor 5 euro kan het Rode Kruis een betonnen afdekplaat laten maken, die op een gat in de grond gelegd wordt. Dit jaar hebben mijn vrouw en ik 15 Euro overgemaakt door een plaat aan te vragen.Veel mensen beseffen in Nederland nog steeds niet, in welke luxe leefomgeving zij leven en dat er elke dag schoon drinkwater zonder ziekmakende bacteriën uit de Nederlandse kraan stroomt. 

Je moet als goede-doelen-organisatie radio- en tv-reportages maken, waaruit blijkt hoe ernstig de situatie in de andere delen van de wereld is. Laat maar zien, hoe wat er gebeurd als er geen maatregelen genomen worden om diarree bij onder andere kinderen te voorkomen. Zulke reportages onderstrepen heel duidelijk het belang van het zoveel mogelijk inzamelen van geld voor zulke projecten.

De Serious Request-actie van 2013 leverde mede door de reportages van Eric Corton een bedrag van 12.302.747,00 Euro op voor het project "Let's Clean This Shit Up".

                                                                                    Foto: © ANP

Ik ga daarom vanaf vandaag wekelijks het geld van onze statieflessen apart zetten en volgend jaar het verzamelde bedrag overmaken aan Serious Request. Ik kan mijzelf dan niet verwijten, dat ik geen steentje bijgedragen heb aan de verbetering van de leefomstandigheden van andere mensen in andere delen van de wereld.

Als je dan op Twitter je druk maakt over het feit, dat volgens jou een bekende Nederlander op onze kosten een heerlijke vakantie gaat, dan heb je een betonnen afdekplaat voor je hoofd en besef je niet in welke luxe je zelf leeft. Die persoon moet volgend jaar verplicht worden om op eigen kosten met Eric Corton mee te gaan om zelf te beseffen hoe ernstig de leefomstandigheden in andere delen van de wereld zijn en te zien wat met een klein bedrag al gedaan kan worden om die leefomstandigheden te verbeteren. Volgend jaar bij Serious Request moet hij dan met zijn Twitterbericht van 25 december 2013 geconfronteerd worden en aan hem gevraagd worden of hij nog steeds hetzelfde denkt als op 25 december 2013, dat Eric Corton op kosten van de Nederlandse belastingbetaler in 2014 ook een heerlijke vakantie heeft gehad.

Reacties

Populaire berichten