Anne Frank

Vandaag is het 69 jaar geleden, dat Nederland officieel bevrijd werd.

Op 17 september 1944 begonnen de Geallieerden aan Operation Market Garden om Nederland te bevrijden. Het werd een langdurige bloederige strijd, die aan de Geallieerde zijde als aan de Duitse zijde vele slachtoffers vergden. Het duurde uiteindelijk tot 5 mei 1945, dat Duitsland officieel capituleerde. Het betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat een meisje, Anne Frank, schrijven over de dagen, dat ze de Tweede Wereldoorlog meemaakt en moet onderduiken. Tussen 1 juni 1942 en 1 augustus 1944 schrijft Anne in haar dagboek. In juli 1942 duikt de familie Frank onder in het Achterhuis, een verborgen huis achter een boekenkast. Op 4 augustus 1944 wordt er verraad gepleegd en de familie Frank wordt opgepakt door de Duitse bezetter.


Bron


Op 30 april 2014 werd in Washington D.C., de Amerikaanse hoofdstad, een indrukwekkende bijeenkomst gehouden , waar ter gelegenheid van het planten van een boom, die gekweekt is uit de kastanjeboom, waar Anne Frank tijdens haar onderduikperiode tussen 1942 en 1944 zicht op had. Tijdens die bijeenkomst werden door verschillende sprekers indrukwekkende toespraken gehouden.

Bron: You Tube.
De toespraken beginnen vanaf de 27e minuut.


De leiders van de Democraten en de Republikeinen, de voorzitters van de Amerikaanse 1e en 2e Kamer, de directeur van het "Anne Frank Centrum" en onze Minister van Buitenlandse zaken, de heer Frans Timmermans spraken allemaal over hoe bijzonder het is om een boom te planten, die afkomstig is uit de bovengenoemde kastanje boom. De boom is geplant op "the West Front Lawn of the U.S. Capitol", aldus het persbericht. Naast deze bijzondere plaats in Washington worden nog op 10 andere plekken, verdeeld over heel Amerika, kastanjebomen geplant, die allemaal afkomstig zijn uit de kastanjeboom, die in 1891 in Amsterdam geplant werd en waar Anne Frank uitzicht had.

Reacties

Populaire berichten