Enigma


Enigma was de Duitse machine, die door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om berichten gecodeerd te verzenden.

De Britse wiskundige Alan Turing slaagde erin deze machine te kraken, waardoor de Geallieerden in staat waren precies te weten welke aanvallen van de Duitsers op welk tijdstip en waar plaatsvonden.

 Het is een project van de Britse regering, dat 50 jaar lang geheim gehouden is in verband met militaire veiligheid. Alan Turing overtuigde de Britse overheid ervan 100.000 Engelse ponden te investeren in een machine, die met berekeningen de codes van de Duitsers kon ontcijferen.60 jaar na de dood van Alan Turing, die op 41 jarige leeftijd op 7 juni 1954 zelfmoord pleegde door eten van een appel met cyanide, maakte Morten Tyldum in 2014 een film over het leven van Alan Turing en het kraken van de Enigma machine door Alan Turing: The Imitation Game.

Twee jaar voor zijn dood werd Alan Turing veroordeeld voor homosexuele handelingen, die tot 1967 in Engeland strafbaar waren. In Engeland veroordeelde homosexuelen konden kiezen voor een gevangenisstraf of chemische castratie. Alan Turing koos voor chemische castratie.

De rol van Alan Turing in The Imitation Game wordt vertolkt door de 38 jaar oude Engelse acteur Benedict Cumberbatch:


   
Benedict Cumberbatch vertolkt de rol van Alan Turing op een subtiele en briljante wijze. Toen ik bij deze film de bioscoopzaal verliet, was ik sprakeloos. De film was qua acteerwerk, het in beeld brengen van de tijdsperioden tussen 1928 en 1952 en muziek briljant! Het is dan ook meer dan terecht, dat Benedict Cumberbatch voor de rol van Alan Turing genomineerd is voor de beste mannelijke acteur bij de Golden Globes. De Golden Globes zijn de graadmeter voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen die op 22 februari 2015 in Los Angeles uitgereikt worden. "The Imitation Game" is bij de Golden Globes op 11 januari 2015 genomineerd voor 5 categorieën: beste film, beste acteur, beste vrouwelijke bijrol, beste scenario, beste muziek.Reacties

Populaire berichten