12 Years a slave

Het 250e blog wordt een bijzonder blog

Gisterenavond heb ik samen met mijn vrouw de film "12 Years a slave" gekeken. Het was een zeer indrukwekkende film, die een echte aanrader op DVD is om meerdere keren te bekijken.


Het is een film, die gebaseerd is op een door Solomon Northup geschreven waargebeurd verhaal uit 1853.

In 1841 woont de toen 33 jaar oude Solomon Northup met zijn gezin in New York, waar hij in een weekeinde ontvoerd wordt als zijn gezin de stad New York voor een paar dagen verlaat. Pas 12 jaar later ziet hij zijn gezin weer terug.
Bron


In zijn boek "Twelve Years a slave" beschrijft Solomon zijn tijd als ontvoerde en verkochte slaaf als hij als muzikant optreden mag en daarna door twee mannen ontvoerd en verkocht wordt aan William Ford (gespeeld door Bennedict Cumberbatch), een bapist-predikant uit Louisiana.

Bron
Salomon wordt op een katoenplantage te werk gesteld en jarenlang ook mishandeld, totdat hij in 1853 bevrijd wordt door zijn oude werkgever uit 1841.

De Amerikaanse regisseur Steve McQueen wilde al in 2008 een film maken over de slavernij in Amerika, maar kwam geen geschikt verhaal tegen tot dat zijn eigen vrouw, de Nederlandse Bianca Rigter, het boek "Twelve Years a slave" las en haar echtgenoot er van overtuigde een film van "Twelve Years a slave" te gaan maken. Vervolgens heeft John Ridly het verhaal tot een filmscript omgebouwd en op 30 augustus 2013 vond de wereldpremière van "Twelve Years a slave" plaats in Colorado op het Telluride Filmfestival.

Op een zeer indringende wijze laat Steve McQueen in de film zien hoe er met de slavernij omgegaan werd.

Bron
Zowel de goede als de slechte plantage-eigenaren worden prachtig in beeld gebracht.

Micheal Fassbender (midden op de foto) speelt de slechte plantage-eigenaar ( Bron)

Bennedict Cumberbatch (midden op de foto) speelt de goede plantage-eigenaar
Bovendien vervult Chiwetel Ejiofor (links op de onderste foto) op een hele indrukwekkende wijze de rol van Salomon Northup.

Een prachtige rol wordt gespeeld door Lupita Nyong'o (tweede van links op onderstaande foto) in de rol van Patsey, waarvoor Lupita terecht de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in 2014 wint.

Bron
Als kers op de slagroomtaart wordt "Twelve Years a slave" door de jury van "The Academy Awards" (beter bekend onder "The Oscars") beloond met de Oscar voor Beste Film.

Reacties

Populaire berichten